Positief Zelfbeeld: COMET                                                                                         

Behandeling gericht op positief zelfbeeld bij GGZON

COMET is een behandelvorm gericht op het veranderen van een negatief zelfbeeld in een positief, of in ieder geval realistisch zelfbeeld. Deze behandeling is ontwikkeld door Kees Korrelboom en is uitvoerig onderzocht en effectief gebleken. Het protocol is gebaseerd op de Competitive Memory Training (COMET). Zelfbeeldproblematiek komt vaak voor bij mensen met een depressie of angststoornis, maar ook mensen zonder diagnose kunnen in hun dagelijks leven last hebben van overmatige onzekerheid.

Negatief zelfbeeld

Er kan gesproken worden van een negatief zelfbeeld, wanneer iemand overwegend negatief over zichzelf oordeelt. Vaak gaat het dan niet om een aspect van iemands karakter of uiterlijk, maar voelt diegene zich over de gehele linie waardeloos. Soms betreft het een karaktereigenschap (lui, dom, saai), soms uiterlijke kenmerken (lelijk, dik). Men heeft vaak geen oog meer voor de kwaliteiten en positieve eigenschappen die men bezit.

Hoe ziet de behandeling volgens COMET eruit?

De COMET training is een groepstraining onder leiding van 2 groepstherapeuten. Het is een praktische cursus, door middel van opdrachten helpen cliënten zichzelf en elkaar een beter zelfbeeld te ontwikkelen. De opbouw van de sessies is als volgt:  

  • Allereerst wordt gekeken waar iemand precies ontevreden over is. Dus wat houdt het negatieve zelfbeeld precies in.
  • Vervolgens wordt geïnventariseerd wat het incompatibel tegenbeeld is, dus welk beeld van jezelf is in tegenspraak met je negatieve zelfbeeld.
  • Dit wordt geïllustreerd met concrete tegenvoorbeelden.
  • Vervolgens zullen we ons richten op het emotioneel versterken van het “nieuwe” zelfbeeld, onder andere middels imaginatie, zelfspraak en muziek.
  • Dit zal verstevigd worden middels contraconditionering; situaties die een trigger zijn voor je negatieve zelfbeeld worden gekoppeld aan een positief zelfgevoel.
  • Tenslotte wordt geleerd van een negatief zelfgevoel over te schakelen naar positieve zelfwaardering.

Over de sessies

In totaal zijn er 8 sessies. Deze zullen wekelijks plaatsvinden in een groep van 6-10 cliënten. De duur van deze sessies is gemiddeld 1,5 uur. Tussen de sessies door wordt van de cliënten verwacht dat opdrachten uit het huiswerkboek gemaakt worden. Belangrijk voor deelname is dus dat de cliënt hiervoor gemotiveerd is en rekening houdt met 30 minuten oefenen per dag.

Quotes oude COMET deelnemers

 ‘Juist omdat je het in een groep doet herken je bepaalde dingen van elkaar’'
‘Doordat het een groep was, ben je er meer mee bezig en ga je er actiever mee aan de slag.’
'Ik ben een ander mens geworden. Ik voel mij anders naar anderen toe.’

Aanmelden kan bij: GGZON, dr. Poelsstraat 63a, 7572 ZV Oldenzaal, tel. 0541535245.

Vergoeding via de BGGZ. Een verwijzing Generalistische  BasisGGZ  is voldoende. Ingeval er geen sprake is van een stoornis, dan wordt de training in rekening gebracht. In dat geval is een verwijzing niet noodzakelijk.

 

  Laatste nieuws

GGZON is gesloten op de volgende (feest)dagen:
Lees meer
COMET training gaat van start op 20 september 2018
Lees meer